Belinstructies

belinstructie 2.jpgZolang u bij de verloskundige onder controle loopt, bel je ook de verloskundige bij problemen of complicaties met betrekking tot je zwangerschap. Het is het meest duidelijkst wanneer u zelf belt, we krijgen dan alle informatie uit de eerste hand. Belt iemand anders voor u, laat degene dan altijd de naam gebruiken waaronder u bij ons staat ingeschreven.

Voor spoedgevallen of voor de bevalling belt u met: 06 51 41 66 80

De normale periode om te gaan bevallen is tussen de 37 weken en 42 weken zwangerschap. Wanneer bel je de verloskundige voor de bevalling:

Weeën

Een wee is een pijnlijke samentrekking van de baarmoederspier die ongeveer 60 seconden aanhoudt. Het kan best lang duren voordat er een ritme behaald is.

Weeën zullen vaak eerst heel onregelmatig zijn en kort van duur. Tussendoor kunt u nog gewoon wat dingen doen. Probeer uzelf zolang mogelijk af te leiden. Dit zijn voorweeën en bedoeld om de baarmoedermond rijp te maken voor de bevalling. De baarmoedermond moet week worden, moet verdunnen en verkorten. Pas nadat de baarmoedermond er klaar voor is kan er ook ontsluiting ontstaan.

In een periode zullen de weeën steeds sneller terug gaan komen; langer gaan duren en steeds krachtiger worden.
Wanneer je een uur lang weeën om de 4-5 minuten hebt, en die een minuut lang duren. Wij denken dan dat de bevalling begonnen is.

Vruchtwater

Als de vliezen breken let dan goed op de kleur van het vruchtwater! Normaal vruchtwater is kleurloos maar kan wel vermengd zijn met wat bloed of slijm.

Bij vruchtwaterverlies zonder weeën kunt u bellen tussen 08.00 uur en 21.00 uur. Breken tijdens de nacht uw vliezen, heeft u geen weeën en is het helder vruchtwater, dan geeft u dit ’s ochtends door.

Probeer vruchtwater op te vangen en bewaar dit, zodat wij bij bezoek dit kunnen beoordelen. Ook graag natte verbanden bewaren.

Wanneer het vruchtwater groen/bruin/geel van kleur is heeft de baby in het vruchtwater gepoept en zal extra gecontroleerd moeten worden.

Dus bel

  • bij verlies van helder vruchtwater zonder weeën tussen 08.00 uur en 21.00 uur
  • direct bij verlies van groen/bruin/geel vruchtwater, ook al is het ‘s nachts
  • direct bij verlies van vruchtwater zonder dat het hoofd ingedaald is (dit hoor je tijdens de controle)

Bloedverlies

Tijdens de weeën vinden we het normaal dat u wat bloedverlies hebt. Als u bloederig slijm verliest (de slijmprop) en u bent 37 weken of verder in de zwangerschap, kunt u dit rustig afwachten. Helaas zegt het weinig over het begin van de bevalling.
Bel wel direct bij helderrood bloedverlies wanneer dit meer is dan dat je normaal menstrueert.

Voor spoedgevallen of voor de bevalling belt u met : 06 51 41 66 80