Voorbereiding

IMG_9625.jpgEen goede voorbereiding kan angst en onzekerheid wegnemen. Hierdoor kunt u tijdens de bevalling beter ontspannen. En ontspanning zorgt ervoor dat u minder last van de pijn hebt en uw weeën beter doorzetten, waardoor uw bevalling vlotter verloopt. Hoe kunt u zich goed voorbereiden?

Zoek betrouwbare informatie over bevallen

Er zullen veel sites op internet staan die ingaan op de bevalling. Ook zult u veel verhalen lezen op verschillende flora. Het lastige hierin is dat elke vrouw anders is en dat elke bevalling anders is. Op de site van de verloskundige wordt betrouwbare informatie gegeven over het verloop van een bevalling. 

Bezoek een voorlichtingsavond in het ziekenhuis

Op elke vierde dinsdag van de maand van 19.00 tot 21.30 uur organiseert het Vlietland Ziekenhuis samen met de verloskundigenpraktijken in de regio waaronder Aleida een voorlichtingsavond voor aanstaande ouders. U bent van harte welkom!

Het programma
19.00 uur Ontvangst met koffie en thee
19.30 uur Opening

Onderwerpen die aan bod komen:
Kwaaltjes aan het eind van de zwangerschap
Bevallen: thuis of in het ziekenhuis
De verloskamer
Wat gebeurt er bij overname door de gynaecoloog
Kraambed. Wat doet de kraamzorg?
Vragen van aanstaande ouders

21.30 uur Afsluiting van de avond

Aanmelden
De bijeenkomst is bedoeld voor zwangeren vanaf 30 weken, die bij de verloskundige en/of gynaecoloog onder controle zijn. Wilt u de avond bijwonen? Meld u dan aan bij het Patiënten Service Bureau van het Vlietland Ziekenhuis via psb@vlietlandziekenhuis.nl. 
De bijeenkomst vindt plaats in het Auditorium, op de 4e verdieping van het Vlietland Ziekenhuis (liften C). Aan deze avond zijn geen kosten verbonden.

Oefen alvast met ademhalingstechnieken

Tijdens uw zwangerschap krijgt u van ons veel informatie over uw zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Toch is het vaak erg leuk en leerzaam om een zwangerschapscursus te volgen. U kunt ervaringen uitwisselen met andere zwangeren, krijgt ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor de bevalling en veel tips en informatie. De startdatum is afhankelijk van het soort cursus dat je volgt. De meeste cursussen starten rond de 24e week.

Er bestaan verschillende vormen van zwangerschapscursussen:

Kijk welke u het meeste aanspreekt en schrijf u alvast in. Bij sommige cursussen is het de bedoeling dat de partner altijd meegaat. Bij andere cursussen zal hij (of zij) maar een enkele keer mee kunnen.

Bespreek hoe en waar je wilt bevallen in een geboorteplan

In een geboorteplan beschrijft u uw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor uzelf, uw partner, uw verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat u zien wat voor u belangrijk is. Degene die uw bevalling begeleidt kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden. Sommige vrouwen vinden het fijn om zich zo alvast voor te bereiden op de bevalling. Wat zijn uw ideeën en wensen? Hoe wilt u dat mensen met uw omgaan? Tegelijk is het een manier om met uw partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en van elkaar. Door een geboorteplan blijft u betrokken bij de dingen die tijdens de bevalling gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Bespreek het geboorteplan met ons. Wij kunnen u verder uitleg  geven. Samen kunnen we bepalen of uw wensen haalbaar zijn. Misschien zijn er medische of praktische bezwaren. Vaak zijn er dan alternatieven.

Rust goed uit

Als je goed uitgerust bent, kun je beter tegen pijn. Dus rust in de laatste weken van je zwangerschap zo goed mogelijk uit. Neem op tijd zwangerschapsverlof en probeer rond de 36 weken zwangerschap de babykamer [artikel babykamer] in orde te hebben en alle spullen in huis.

Wat te regelen?

Hieronder beschrijven wij kort de checklist op wat u dient te regelen voor de bevalling begint. Bij veel gestelde vragen vindt u uitzetlijsten wat u minimaal nodig heeft.

 • Zorg dat u een kraampakket in huis hebt
 • Zet uw bed op klossen vanaf 37 weken, zodat uw bed op 80 cm hoogte komt
 • Was de babykleertjes, hydrofielluiers, lakentjes en badcapes voordat u ze gebruikt
 • Maak een lijstje met alle belangrijke telefoonnummers
 • Zet een tas klaar met spullen voor u en de baby<
 • Zorg dat uw tank van de auto vol zit vanaf 37 weken

Wat doet de verloskundige tijdens de bevalling?

Tijdens de bevalling begeleiden wij en ondersteunen wij u.

 • Wij houden continu in de gaten hoe het met u en de baby gaat.
 • Wij houden rekening met wat u wilt.
 • Weten precies wat u kunt doen om de pijn te verzachten.
 • Vragen regelmatig hoe het met u gaat.
 • Moedigen u aan.
 • Beantwoorden al uw vragen.