Coronavirus & Zwangerschap

Informatie over het coronavirus m.b.t. de spreekuren en de bevalling 

Wij zullen vanaf maandag 15 juni versoepelingsmaatregelen toepassen op de voorgaande richtlijnen. De maatregelen gelden voorlopig tot 01-08-2020. Omdat de situatie snel kan veranderen kunnen de adviezen en maatregelen ook snel veranderen; houdt u daarom de socialmedia van de verschillende instanties ( RIVM, GGD) en van de praktijk in de gaten. 

In élk geval:  

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus willen wij jullie vragen om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk te komen maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij kijken dan samen met jullie naar de juiste oplossing. 

Voor het spreekuur:

 1. Partner mag mee naar alle echo's, het intakegesprek en de controle waarbij de aanstaande bevalling en bel advies wordt besproken (1,5 m wordt gehandhaafd)

 2. Onze nieuwe clienten kunnen weer een intake op de praktijk verwachten echter reeds afgesproken intakes zullen nog telefonisch worden gedaan. 
 3. Voor de overige controles willen je vragen om alleen op bezoek te komen zodat wij de 1,5 meter kunnen handhaven. Ook geen kinderen mee naar het spreekuur. 

 4. Groepsafspraken zoals Centering Pregnancy, de borstvoedingsinformatieavond en het hartjesspreekuur mogen weer opgestart worden. Vraag het ons indien je interesse hebt.   

 5. Tip: kijk op ons You-Tube-kanaal voor de voorlichtingsavond over de bevalling en over de borstvoeding online

 

 

Voor de bevalling:  

Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken. 

Voor een poliklinische bevalling gelden momenteel wel de volgende regels: 

 1. Tijdens de bevalling in het ziekenhuis mag er 1 persoon (partner/begeleider) aanwezig zijn. Familie/vrienden dienen thuis te wachten. Afwisselen van begeleiding is helaas ook niet mogelijk. 

 1. Na de bevalling mag er 1 bezoeker per 24 uur in het ziekenhuis op bezoek komen. Dit geld voor alle ziekenhuizen. 

 1. Bij een poliklinische bevalling wordt jullie gevraagd het bezoek pas thuis te ontvangen en niet op de kraamafdeling. 

 1. Er mogen geen kinderen en geen kraambezoek komen op de kraamafdeling. 

 1. Mocht de zorg overgenomen moeten worden door de gynaecoloog, dan willen we weten of je als zwangere of als partner luchtwegklachten hebt en/of in een risicogebied bent geweest en/of contact hebt gehad met een COVID 19 patiënt. Meld het ons als dat het geval is. 

Voor de kraamtijd: 

 1. Zorg na de bevalling zullen wij deels via bezoeken en deels via bellen laten plaats vinden.   

 1. Kraamvisite bij u thuis op het moment dat de kraamverzorgster er is wordt afgeraden.   

Achter de schermen nemen wij de nodige voorzorgsmaatregelen en volgen hierbij nauwgezet de adviezen van het RIVM, de GGD en ROAZ. 

Er liggen draaiboeken klaar indien zorgverleners ziek worden, zodat zorg gewaarborgd blijft. Maar ook protocollen indien een zwangere of bevallende vrouw verdacht wordt van besmetting of bij bewezen besmetting. 

Wij hopen zo snel mogelijk weer op onze vertrouwde manier te werken. Tot die tijd hopen we op jullie begrip en samenwerking.  

  

Meest gestelde vragen:  

 

1. Wanneer moet ik de huisarts en verloskundige bellen? 

Het is van belang contact op te nemen als je: 

 • Koorts hebt (ten minste 38 graden Celsius) én ten minste één van de volgende respiratoire verschijnselen: hoesten, kortademigheid 

2. Moet ik mijzelf beschermen? 

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn: 

 • Was uw handen regelmatig 

 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog 

 • Gebruik papieren zakdoekjes 

 • Het wordt ook afgeraden een hand te geven. 

Bovenstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. 

3.Moet een zwangere vrouw zich extra zorgen maken? 

Nee. De infectie met het nieuwe coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. 
 
Bron: RIVM 

4. Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap? 

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is (geen sprake van verticale transmissie). 

5. Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s? 

Dat  Coronavirs waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil dat niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.