Coronavirus & Zwangerschap

Informatie over het coronavirus m.b.t. de spreekuren en de bevalling 

Wij zullen vanaf maandag 16 maart de richtlijnen gaan volgen die ons worden opgelegd door het RIVM en onze beroepsvereniging KNOV om de kans op virus-overdracht zo klein mogelijk te maken. De maatregelen gelden voorlopig tot 31-03-2020. Omdat de situatie snel kan veranderen kunnen de adviezen en maatregelen ook snel veranderen; houdt u daarom de socialmedia van de verschillende instanties ( RIVM, GGD) en van de praktijk in de gaten. 

In élk geval:  

In verband met de aangescherpte maatregelen rondom het coronavirus willen wij jullie vragen om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk te komen maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij kijken dan samen met jullie naar de juiste oplossing. 

Voor het spreekuur: 

 1. Een dag voorafgaand aan je controle zullen we je telefonisch spreken om alvast vragen te bespreken en informatie te bespreken. Controles die wel plaatsvinden, worden zo kort mogelijk gehouden. Dit betekent dat we alleen je bloeddruk en je buik     controleren.  

 1. We willen je vragen om alleen op bezoek te komen. Tijdens de controle kan er telefonisch contact (facetime) gezocht worden met partner en/of belangstellenden. Ook geen kinderen mee naar het spreekuur. 

 1. Alle echo afspraken voor medische echo’s, dus ook die van de 20-weken echo, blijven staan. Ook bij echocontroles vragen we je alleen te komen. Partner kan contact hebben d.m.v. videobellen. Afspraken voor pretecho’s kunnen niet doorgaan en zullen wij afzeggen. 

 1. De langere afspraken, zoals het intakegesprek en het counselingsgesprek voor de NIPT zullen telefonisch worden gedaan. LET OP: je echo gaat WEL gewoon door. 

 1. Groepsafspraken zoals Centering Pregnancy, de informatieavonden en het hartjesspreekuur gaan tot nader order niet door. Je kunt je inlezen op onze website en de website van deverloskundige.nl voor meer informatie over zwangerschap, bevallen en de borstvoeding.   

Voor de bevalling:  

Sta je op het punt van bevallen? De keuze voor een thuis- of ziekenhuisbevalling blijft. We kunnen de plaats van de bevalling opnieuw met je bespreken, ook met het oog op de bezetting van ziekenhuisbedden en de druk op het ziekenhuispersoneel. 

Voor een poliklinische bevalling gelden momenteel wel de volgende regels: 

 1. Tijdens de bevalling in het ziekenhuis mag er 1 persoon (partner/begeleider) aanwezig zijn. Familie/vrienden dienen thuis te wachten. Afwisselen van begeleiding is helaas ook niet mogelijk. 

 1. Na de bevalling mag er 1 bezoeker per 24 uur in het ziekenhuis op bezoek komen. Dit geld voor alle ziekenhuizen. 

 1. Bij een poliklinische bevalling wordt jullie gevraagd het bezoek pas thuis te ontvangen en niet op de kraamafdeling. 

 1. Er mogen geen kinderen en geen kraambezoek komen op de kraamafdeling. 

 1. Mocht de zorg overgenomen moeten worden door de gynaecoloog, dan willen we weten of je als zwangere of als partner luchtwegklachten hebt en/of in een risicogebied bent geweest en/of contact hebt gehad met een COVID 19 patiënt. Meld het ons als dat het geval is. 

Voor de kraamtijd: 

 1. Zorg na de bevalling zullen wij zoveel mogelijk via videobellen laten plaats vinden.   

 1. Kraamvisite bij u thuis wordt afgeraden.   

Achter de schermen nemen wij de nodige voorzorgsmaatregelen en volgen hierbij nauwgezet de adviezen van het RIVM, de GGD en ROAZ. 

Er liggen draaiboeken klaar indien zorgverleners ziek worden, zodat zorg gewaarborgd blijft. Maar ook protocollen indien een zwangere of bevallende vrouw verdacht wordt van besmetting of bij bewezen besmetting. 

Wij hopen zo snel mogelijk weer op onze vertrouwde manier te werken. Tot die tijd hopen we op jullie begrip en samenwerking.  

  

Meest gestelde vragen:  

 

1. Wanneer moet ik de huisarts en verloskundige bellen? 

Het is van belang contact op te nemen als je: 

 • Koorts hebt (ten minste 38 graden Celsius) én ten minste één van de volgende respiratoire verschijnselen: hoesten, kortademigheid 

2. Moet ik mijzelf beschermen? 

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen zijn: 

 • Was uw handen regelmatig 

 • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog 

 • Gebruik papieren zakdoekjes 

 • Het wordt ook afgeraden een hand te geven. 

Bovenstaande maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. 

3.Moet een zwangere vrouw zich extra zorgen maken? 

Nee. De infectie met het nieuwe coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus. 
 
Bron: RIVM 

4. Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap? 

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is (geen sprake van verticale transmissie). 

5. Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s? 

Dat  Coronavirs waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil dat niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.